Efter ett morgondopp (eller nja, morgon och morgon, vi kom inte ur säng förrän halv elva), så firade vi upp ankaret ur sjön och gick nu mot den nordliga vinden, upp till den stora farleden där vi satte segel och föll av åt väst igen. Vi följde farleden där den tunga trafiken går under hela dagen och hade inga problem att handskas med färjorna. Håller man sig på kanten av farleden och är tydlig med sina avsikter så finns ingen orsak till oro. I alla utom ett fåtal passager finns det gott om plats för såväl färjan som din egen båt i farleden.

I och med att vi följde farleden så hade vi vinden ömsom som bidevind och ömsom som läns. På kryssen på en av fjärderna så brallade det på ordentligt och vi gick med 30 graders lutning och lika många grader mot vinden och i fart mellan 5,5-6,5 knop.

På kryssen
På kryssen

Vi kom ganska snart in i mer trafikerade farleder, av såväl yrkesfartyg som fritidsbåtar. Vi hade ställt in målet på Möholm, en naturhamn i skärgården sydost om Mariehamn. Här tänkte vi ligga en natt och sedan gå in tidigt till Mariehamn dagen efter. Möholm visade sig vara en flad, välbesökt av svenska båtar och även uthamn för ÅSS och NJK. En något ovanlig syn: klipporna var markerade som reseverade för medlemmar i dessa föreningar. Även bojar var utlagda för akterförtöjning. Vi lade oss på svaj ett par båtlänger utanför en gästbrygga. Ett par båtlängder längre bort låg en pråm som lastades av skogsmaskiner. Det pågick någon sorts avverkning i skogen intill en av stränderna. En doft av tall och kåda låg över viken. Vi tog jollen på en liten utflykt kring de intilliggande öarna. Möholm ligger i ett område med små vikar och flader som enligt SXK:s hamnguide är välbesökta av fritidsbåtar. Mycket riktigt låg här båtar förankrade här och var. Med en fullständig kartläggning av djupen i området så hade vi sannolikt hittat riktiga toppenklippor att förtöja mot. Men nu hade vi bara hamnguiden att utgå ifrån, så vi tog det säkra kortet med svajankring i fladen.

Natten bjöd på mygginvasion, nackdelen av att ligga så nära den täta skogen.

På utflykt med jollen, Möholm
På utflykt med jollen, Möholm

Morgonen därpå gick vi upp tidigt och efter en rutinmässig frukost så lättade vi ankar vid 08.30 och tog kurs mot Mariehamn. Vinden blåste nordlig och vår rutt mot Mariehamn innebar en långsam böj från väst till nord. Följdaktligen hade vi först vinden i sidan och de sista sjömilen mot Mariehamn så hade vi den i nosen. Sista biten gick vi således (och för att vara förberedda på att möta tung trafik) med motor. När vi skymtade gästhamnen kom Viking Rosella och kryssade förbi oss för sitt första av två dagliga besök i Mariehamn.
Klockan var nu kring 12 och det var inga problem att hitta en plats i gästhamnen. Här finns dock inte så många bojar, så här samsas man flera båtar på en boj. Det fungerar givetvis, men ger en något suboptimalt nyttjande av brygglängderna. Så småningom fann vi oss inklämda mellan en Bavaria 37:a och en Hanse 40. Hamnvärdarna tvekade inte att klämma in båtar där det till början såg omöjligt ut.

IMG_1965
ÅSS Gästhamn, Mariehamn