Vi hängde på låset vid mataffären klockan 11 och gjorde en effektiv bunkring och kunde sedan kasta loss ca en timma senare.

Vinden blåste från syd och prognosen utlovade 4-9 m/s. Det fick vi. Riktigt härlig segling blev det och över de 30 sjömilen så maxade vi 6,8 knop. På havet låg vi och höll ca 5-6 knop större delen av vägen. Sjön byggdes upp först sista timman in till Arholma, så det kändes som om vi gled över Ålands hav på ett bananskal.

Ålands hav med kurs mot Arholma
Ålands hav med kurs mot Arholma
ålands hav 3
På säkert avstånd från farleden

På Arholma lade vi oss på svaj i Österhamnen, där vi blev liggandes två nätter. Andra natten hade vi sällskap av ett 20-tal andra båtar på svaj och lika många liggandes mot klipporna och bryggan. Fladen är stor och med bra ankringsdjup, så det finns plats för många, många båtar.

På Arholma gav vi oss i land och gjorde en längre promenad på ön. Vi tittade givetvis på den gamla båken, på kyrkan och på Arholma batteri, även om i det sistnämnda fallet så blev det från utsidan. Man får ej besöka batteriet utan guide.

Arholma båk
Arholma båk

Med detta så kan vi konstatera att vår segling till och runt Åland är klar. Vi fortsätter vår seglats söderut genom Stockholms skärgård, innan vi är tillbaka i hemmahamn i Bråviken senast den 3:e augusti. Hoppas ni som följt med på vägen har fått inspiration att göra en liknande seglats. Åland är närmare än du tror. Kan du bara komma över tröskeln att korsa det öppna havet så väntar en övärld som är outforskad, glest besökt och väldigt vacker!

 

 

SparaSpara