Milford Track – för oss skandinavier så är kännedomen om denna vandringsled begränsad. Namnet är tämligen intetsägande. Men, ju närmare Nya Zealand du kommer, desto mer igenkännande nickar får du när du pratar om att du vandrat, eller ska vandra denna led.

Bland exempelvis Australiensare som vi mött på resan så är att vandra The Milford Track något att likna vid en pilgrimsfärd, något man måste göra en gång i livet. Den brittiske poeten Blanche Baughan kallade leden, i en artikel i London Spectator för 100 år sedan, för “The finest walk in the world”. Benämningen har hängt kvar och bidrar ännu idag till att detta är landets mest attraktiva vandringsled. Detta märks främst vid bokningen. Biljetterna tar snabbt slut, speciellt till peak-säsongen som infinner sig i december-februari.

Vandringsleden, som sträcker sig 53,5 km, tar 4 dagar att genomföra. För alla. Tillgång till leden är starkt reglerad. Inte mer än 90 personer per dag släpps ut på Milford Track och alla måste vandra i samma riktning. 50 av dessa vandrar med Ultimate Hikes, det enda guidebolaget som har tillstånd att eskortera vandrare på Milford Track. Följer du med Ultimate Hikes så har du full service – lagad mat till dagens alla mål, packad matsäck, nybäddade sängar, tillgång till bar med mera. Orkar du ej heller bära din egen ryggsäck upp för Mackinnon Pass, så kommer en av dina guider hjälpa dig med detta. Om du ej har de fysiska förutsättningarna att bära något såner tung packning över flera dagar, så är detta det rekommenterade alternativet. Men, det är inte billigt – mellan 15,000-22,000kr får du betala under högsäsong, beroende av vilken typ av rum du vill ha. För det billigaste alternativet bor du i våningssäng i ett rum med 3-5 andra vandrare.

Övriga 40 vandrare kallas för “independent”. Det innebär att man vandrar i eget tempo och bär med sig all mat och viss utrustning (sovsäck, kläder mm.). Man tillåts ej tälta någonstans på eller i närheten av leden. Du bor istället i de huts (stugor) som delar upp leden i fyra dagsetapper på mellan 5 och 18 km. I stugorna finns sovplatser (våningssängar) med madrasser, köksutrymmen med gasbrännare och kranar med rinnande vatten. Även toaletter med rinnande vatten finns att tillgå. Du bor enkelt, men med alla egentliga bekvämligheter du behöver. Stugorna är bemannade av en Hut-Warden, en parkvakt som kollar av att alla som bokats att komma av leden under dagen faktiskt kommer fram till stugan. Stugvakten står även för en samling, tidigt på kvällen där han eller hon berättar om morgondagens etapp, väder och om du har tur får du även följa med på en guidning av flora och fauna i stugans närområde.

Till starten transporterar du dig med båt, över Lake Te Anau. För den äventyrlige och erfarne vandraren finns en alternativ access över Dore Pass, en bergskam som nås från Milford Road. Många är dem turister som hamnat i knipa då de försökt sig på denna passage, så “genvägen” över sjön är i alla lägen att rekommendera.

Över de fyra dagarna kommer du vandra upp för en floddal intil Clinton River, till ett bergspass på 1,140 meter över havet – Mackinnon Pass. Sedan vandrar du ner igen på andra sidan bergsmassivet, gör en avstickare till landets högsta vattenfall, Sutherland Falls, för att sedan nå havet vid Sandfly Point. Därifrån gör du ytterligare en båttur till Milford Wharf där du återansluter till civilisationen.

Vår vandring finns skildrad i en film som du hittar här i inlägget. Filmen lyckas till viss del lyckats fånga det majestätiska i detta landskap. Men att vandra Milford Track är en upplevelse om är svår att till fullo beskriva i ord, bild eller video för den delen. Ledens intressanta historia, dess rika fågelliv, de mäktiga bergssidorna, de vackra floderna och sjöarna, de tusentals vattenfallen – allt detta gör leden till ett koncentrat av den totala upplevelsen en längre vistelse på Nya Zealand erbjuder.