När jag påbörjade arbetet med att undersöka vilka moment jag behövde gå igenom för att bygga en kylbox, så fick jag inspiration till ett sidoprojekt.

Jag insåg att bänkskivan behövde ersättas, åtminstone över den del som täckte hålet där kylen skulle få plats. Och då tänkte jag att det är lika bra att byta hela bänkskivan. För att göra detta snyggt så insåg jag att jag behövde köpa en skiva och själv montera teak-lister i kanten (ett måste på en båt som lutar). För att ta reda på hur man gjorde det, så konsulterade jag min goda vän Youtube. Där hittade jag denna filmen:

I filmen så skymtar man en snillrik hyllkonstruktion ovanför pentryt, som skapar avlastningsyta och möjlighet att hänga upp saker, exempelvis handdukar eller en rulle med hushållspapper.

Hyllan monteras mellan innerväggen och den pelare som stöttar upp innertaket. I vår båt skulle det innebära en hylla som är ca 90×25 cm.

Material

Som vanligt så går det åt både mer tid, pengar och material än man först föreställer sig. Till detta projekt har jag behövt:

 • Marinplywood med teakfaner, 12 mm
 • Marinplywood, 6 mm
 • Kantlist, vinkel, teak 41×21 mm
 • Kantlist, hörnstycke
 • Färdigbyggd hållare för hushållspapper
 • Vinylklädsel
 • Vinkeljärn för möbelbygge
 • Slangklämma
 • Teakplugg
 • Epoxy med träfyllnadsmaterial
 • Fernissa, International Goldspar Satin Finish, International Schooner
 • Diverse skruv

Jag började med att mäta upp ungefärlig storlek på hyllan och sågade sedan till marinplywood 12 mm, med teakfaner, i den bredd jag tänkt mig. Därefter sågade jag upp hål för pelaren som den ska vara fäst vid. Jag kapade hörnet för att kunna fästa den vinklade kantlisten och sedan klädde jag långsidorna med kantlisten. Därefter passade jag in hyllan i båten och kapade den i längd så att den passade perfekt mot den list som den var fäst vid.

När alla lister var tillskurna i rätt dimension så fäste jag dem permanent med skruv från sidan och med epoxylim. Skruvhålen pluggades med teakplugg inbäddad i epoxylim. Dessa slipades sedan flush mot listerna. Även skarvarna mellan listerna penslade jag med epoxy och träfyllnad för att få en helt jämn övergång. Sedan slipades allt ned med successivt grövre slippapper. Slutade på 400-papper vilket gav en silkeslen yta.

Sedan har hyllans överdel och kanter fernissats. Först med International Schooner och sedan med några avslutande lager med International Goldspar Satin Finish för en matt yta. Total har jag lagt på 6 lager fernissa och slipat däremellan.

Undersidan av hyllan är klädd med samma material som innertaket i båten, limmat mot en tunnare plywoodskiva som skruvats fast under hyllan. Detta för att ge ett estetiskt helgjutet intryck och skapa känslan av att den smälter in i övriga inredningen.

Hela projektet har tagit kanske 12 timmar, men utspritt över 8 helger. Kostnaden för material hamnade nog kring 2500 kr.

Hyllan sitter nu på plats. Den är fäst med tre skruvar i listen mot innerväggen och med vinkeljärn som hålls på plats med en slangklämma mot pelaren i mitten av ruffen. Detta för att kunna montera ner den och lämna minimalt med spår om vi så skulle önska i framtiden.